Organizatorių archyvo nuotr.

Jei šiuo metu galvojate pakeisti savo benzininį ar dyzelinį automobilį elektriniu modeliu, ar turėtumėte tai padaryti dabar ar dar palaukti? Geras klausimas į kurį nėra gero ar blogo atsakymo. Tačiau galime padiskutuoti, kas lemia svarstymus ir kodėl ateityje vistiek persėsime prie elektromobilio vairo.

Prognozuojama, jog per 2021 metus rinkoje turėtų pasirodyti daugiau nei 23 nauji pilnai elektriniai automobilių modeliai, taip pat daugybė populiarių modelių papildomos hibridinės versijos. Nors visiškai elektra varomų transporto priemonių (EV) pardavimas 2020 m. vis dar buvo gana nedidelis, tačiau jei atsižvelgtumėte ir į hibridus bei įkraunamus hibridus, tai elektra varomos transporto priemonės sudarė vieną iš dešimties parduotų automobilių.

Rinkoje yra daugybė viliojančių EV, iš kurių tikrai galima rinktis, nesvarbu, ar ieškote miesto automobiliuko, kaip pavyzdžiui, „Fiat 500“, ar didelio visureigio, kaip pavyzdžiui, „BMW iX3“. Net ir mažiau orientuoti į našumą elektromobiliai paprastai pasižymi kokybišku veikimu, todėl juos smagu vairuoti. Šiuolaikiniai elektromobiliai niekuo nenusileidžia tradiciniams dyzeliu ar benzinu varomiems automobiliais. Tačiau yra tvaresnio gyvenimo būdo dalis

Svarbiausia: kur įkrauti elektromobilį?

Pirmiausia galvojant apie elektromobilio įsigijimą, reikia apsvarstyti, ar turite galimybę įkrauti elektrinę transporto priemonę prieinamoje vietoje, pavyzdžiui, namuose ar darbovietėje, ar šalia yra nemokamos viešosios įkrovimo stotelės(prie prekybos centro, prie pramogų centro kavinės ar parkavimo aikštelės), kad išvengtumėte kartais mokamų viešojo įkrovimo galimybių ir sutaupytumėte važiuodami elektriniu, o ne benzinu ar dyzelinu varomu automobiliu.

Optimalus variantas turintiems nuosavus namus ir garažą (netgi ir be garažo), yra įsirengti įkrovimo stotelę namuose. Skaitydami apie elektromobilių įkrovimą namuose, galite rasti informacijos, jog EV galima įkrauti tiesiog įjungus į namų elektros rozetę. Tai tiesa, tačiau tai nėra optimalu ir saugu. Pirma, toks įkrovimas yra itin lėtas ir galingesniam elektromobiliui gali prireikti beveik paros pilnai įkrauti. Antra, tai nėra saugu, nes ypač senesnės elektros instaliacijos gali neatlaikyti didelės galios ilgo krovimo (įkaista laidai, „išmuša saugiklius“ ir pan.).

Štai todėl tiesiog daug saugiau, patogiau įsirengti EV įkrovimo stotelę. Įkrovimo stotelė namams kainuoja apie 300-400 €. Renkantis stotelę reikės atkreipti dėmesį į jungties tipą, ar yra integruotas įkrovimo laidas ar reikės atskiro bei ar planuojama įkrauti tik vieną elektromobilį ar ateityje numatoma, jog reikės įkrauti du elektromobilius namuose. Visa tai, kad būtų paprasčiau galima aptarti su konsultantais, kurie gerai išmano įkrovimo stotelių skirtumus.

Galimybė pasinaudoti kompensacija įsigyjant elektromobilį

Jei trūksta labai nedaug sprendimui priimti dėl elektromobilio įsigijimo, tuomet galbūt viską nulems finansinė paskata? Šiuo metu LR Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) jau paruošė ir patvirtino projektą, dėl subsidijų įsigyjant elektromobilį. Jau 2020 metais buvo teikiamos subsidijos, o jau netrukus ir 2021 metais bus pradedamos priimti paraiškos dėl pirkimo išlaidų kompensavimo.

Teikiamos subsidijos:

  • Įsigyjant naują elektromobilį – 4000 €.
  • Įsigyjant naudotą elektromobilį – 2000 €.
  • Papildoma subsidija pateikiant seną taršų elektromobilį utilizavimui – 1000 €.

Daugelis persės prie elektromobilių vairo iki 2030

Greičiausiai esate girdėję apie Paryžiaus klimato kaitos susitarimą. Vienas iš jo svarbiausių aptariamų ir mums aktualių temų yra skatinimas pereiti prie švaresnės ir atsinaujinančios energijos, o tuo pačiu nuo dyzeliu bei benzinu varomų automobilių, prie elektromobilių. Skaičiuojama, jog didelę dalį didmiesčių taršos sudaro būtent lengvasis transportas, todėl užsibrėžta iki 2030 metų pasiekti kuo didesnio elektromobilio kiekio keliuose.

Skatinimas vyksta keliais frontais. Pirmiausia apribojama taršių automobilių gamyba, pardavimas ir importas. Taip skatinant automobilių gamyklas persiorientuoti ir pradėti gaminti daugiau elektromobilių ar hibridinių modelių.

Antra, atsiranda tokie dalykai kaip automobilių registracijos mokesčiai priklausantys nuo automobilio taršumo. Liaudiškai tai tiesiog vadinama „taršos mokesčiu“. Lietuvoje šis mokestis pristatytas prieš metus.

Trečia, žmonės patys tampa sąmoningesni, labiau kreipia dėmesį į ekologiją, į tai kokį CO2 pėdsaką palieka vienas ar kitas žmogaus sprendimas ir pasirinkimas. O elektromobiliai yra išties ekologiškas ir švarios energijos pasirinkimas. Ir labiausiai prieinamas paprastam žmogui.

Todėl neabejotinai, iki 2030 metų daugelis dėl vienos ar kitos priežasties persės prie elektromobilio vairo. Ar jūs būsite tarp draugų ir šeimos narių pirmasis žengęs šį žingsnį – priklauso tik nuo jūsų.

Straipsnį paruošė www.evlaidai.lt

Užsakymo Nr. KMC210102

Reklama: Elektros prekes Vilniuje

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite: